Psychotherapiepraktijk Carreira Y Lopez

Welke behandelingen?

De behandelingen die ik geef zijn zogenaamde evidence-based behandelingen*. Dat betekent dat door wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat de behandelingen succesvol zijn. 

Ik maak daarbij voornamelijk gebruik van cognitieve gedragstherapie*, met name de zogenaamde ACT therapie* en schematherapie*. Verder vul ik de therapieën soms aan met psycho-educatie, trainingen in dagstructurering en zelfhulp. Soms - indien wenselijk en met instemming van alle betrokkenen - betrek ik familieleden of partners bij de behandeling.

Ik geef daarbij zowel individuele therapie, als groepstherapie. Bij individuele therapie heeft de cliënt alleen met mij therapiesessies. Bij groepstherapie zijn er meerdere cliënten die onder mijn leiding en begeleiding therapie krijgen. De interactie tussen cliënten bij groepstherapie is een uitermate waardevolle aanvulling ten opzichte van individuele therapie en de cliënten ervaren juist dit onderdeel als bijzonder helpend. 

Individuele therapie is in beginsel geschikt voor iedereen. Groepstherapie is dat niet altijd, het hangt af van de aard van de klachten en de individuele kenmerken en kwaliteiten of groepstherapie voor een cliënt geschikt is.

De individuele sessies duren in het algemeen tussen de 45 en 90 minuten. De groepstherapiesessies duren anderhalf of twee uur.

Het gebeurt verder regelmatig dat het wenselijk is dat u naast therapie ook medicijnen krijgt of al heeft. Meestal ga ik daarover in overleg met uw huisarts of eventueel met een van de psychiaters waar ik regelmatig mee samenwerk. 

Tijdens uw behandeling zal ik regelmatig toetsen hoe het klachtenpatroon zich ontwikkelt, onder meer door middel van zogenaamde ROM-toetsen. 

U kunt meer informatie over psychotherapie vinden op de site van de Nederlandse vereniging voor psychotherapie.

(*: als u op deze tekst klikt opent een nieuwe pagina)


Cliënte 40-45 jaar:

„Ik had nooit iets te maken gehad met therapeuten, ik vond altijd dat een normaal mens daar niets te zoeken had. En ik was normaal, dus had er niets te zoeken. Uiteindelijk heeft mijn huisarts mij zover gekregen om toch contact op te nemen. Ik wist absoluut niet wat ik kon verwachten. Maar veel van de twijfels die ik had verdwenen al in het eerste gesprek. In no-time was ik met vragen geraakt en na afloop was ik behoorlijk aangeslagen. Maar toch had ik het gevoel: hier draait het om. Vervolgens heb ik ook nog enkele lange testen gedaan waarbij ik veel vragen moest beantwoorden. Wat daar uitkwam, was ook weer heftig. Maar het klopte allemaal wel. Vervolgens ben ik ruim twee jaar in therapie geweest, eerst wekelijks en later minder vaak. Het was niet makkelijk, maar het heeft mij wel geholpen. Ik kan het nu beter hebben als iets niet lukt of het niet gaat zoals ik wil. En ik word niet meer zo snel boos en reageer mij ook minder af op anderen. Ik ging eigenlijk omdat het op mijn werk niet goed ging. Dat gaat nu beter, maar uiteindelijk is vooral mijn huwelijk er beter door geworden."